پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ / Thursday 25th April 2024

 

 

تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (61)
گذشته به وسیله حال تغییر می‌کند و حال به وسیله گذشته رهبری می‌شود

...

در بخش پیش؛ در بررسی مهم‌ترین وقایع قرن نوزدهم میلادی، ازجمله به موارد زیر اشاره شد:
  • مرگ برونو باور؛ فیلسوف و تاریخدان آلمانی
  • تولد جان مینارد کینز
  • آتشفشان مهیب کراکاتوآ در کشور اندونزی
  • کنفرانس کنگو در برلین
  • نامبیا؛ مستعمره امپراتوری آلمان
  • اختراع تیربار
  • اهدای مجسمه آزادی توسط دولت فرانسه به آمریکا
  • روز کارگر، و خشونت در شیکاگو
  • درگذشت مندل؛ کشیش اتریشی و پدر علم ژنتیک
  • سرخپوستان سو؛ و آخرین درگیری بومیان آمریکای شمالی با مهاجران سفید پوست
  • خودکشی وَن گوگ؛ نقاش هلندی
  • تولد آنتونیو گرامشی
  • نیوزلند؛ نخستین کشور مستقلی که حق رأی زنان را به رسمیت شناخت
  • اولین جنگ چین و ژاپن
  • زندانی شدن دریفوس و واکنش امیل زولا
  • کشف اشعه ایکس
  • مرگ پاستور شیمی‌دان و زیست‌شناس فرانسوی، و -
  • اوضاع و احوال ایران در اواخر قرن نوزدهم
توجه داشته باشیم که همه گذشته‌ها روزی حال بوده‌اند و همه سرانجام‌ها روزی آینده مردم
...
ابتدا به سال پی‌ریزی برج ایفل؛ تقسیم آفریقا توسط اروپائیان و هجوم مهاجرین به جزیره ایلیس(در خلیج بالای نیویورک)، که در قسمت پیش فراموش کردم، اشاره می‌کنم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بنای برج ایفل
نام برج ایفل از اسم سازنده‌اش گوستاو ایفل گرفته شده‌است. این برج که در کنار رود سن در شهر پاریس واقع شده و نماد فرانسه شناخته می‌شود، سال ۱۸۸۷ پی‌ریزی شد و ۱۸۸۹ به پایان رسید. در آغاز؛ ساخت این بنا مورد قبول همگان واقع نشد و ۳۰۰ نفر ازجمله امیل زولا، گی دو موپاسان، شارل گارنیه و الکساندر دوما نویسنده شهیر فرانسوی به ساخت آن شدیداً اعتراض نمودند. این برج از ۱۸ هزار و ۳۸ قطعه ساخته شده‌است و برای اتصال آن‌ها از ۲ و نیم میلیون پیچ مهره و میخ پرچ استفاده شده‌است. ارتفاع برج ۳۲۴ متر است که در زمان خود مرتفع‌ترین برج جهان بوده‌است. وزن برج ایفل بیش از ۱۰ هزار تن است که ۷ هزار و ۳۰۰ تن آن فولاد است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
تقسیم آفریقا Partition of Africa
از اواخر قرن نوزدهم تا حول و حوش جنگ جهانی اول؛ آفریقا با یورش، اشغال و استعمار قدرت‌های اروپایی روبرو گشت و آنان تصمیم به تقسیم این قاره میان خود گرفتند. غنا؛ مراکش، اتیوپی، زولو و...در مقابل خشونت اروپایی‌ها ایستادگی کردند ولی اروپاییان که پس از انقلاب صنعتی به اسلحه‌های خودکار مجهز بودند، کار را برای آفریقایی‌ها بسیار دشوار کردند. از این گذشته؛ مردم و دولت‌های آفریقایی بر خلاف اروپائیان یک نیروی یکپارچهٔ قاره‌ای ایجاد نکرده بودند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
هجوم مهاجرین به جزیره ایلیس
اواخر قرن نوزدهم؛ جزیره ایلیس Ellis Island که در خلیج بالای نیویورک واقع شده‌، با هجوم مهاجرین روبرو شد. کشتی‌های حامل مسافران گاهی در روز چندین هزار نفر را به این جزیره می‌آوردند. گفته می‌شود حدود ۱۲ میلیون مهاجر به جزیره ایلس آمدند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۶
احیای بازی‌های المپیک
بازی‌های المپیک در ابتدا یک جشن مذهبی بود و برای ادای احترام به زئوس(پادشاه خدایان یونان) در صحن مربوط به او برگزار می‌شد.

سال ۱۸۸۸ میلادی بازی‌های المپیک، مجدداً احیا شد. ۷۷۶ پیش از میلاد؛ اولین مسابقات المپیک در جهان در شهر المپیا، در جنوب یونان برگزار شده‌ بود. این مسابقات آنقدر جاذبه داشت که جنگ و جدال‌ها اغلب متوقف می‌شد تا مردم بتوانند به تماشای آن بروند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۶
مستر دینامیت Mr. Dynamite
سال ۱۸۹۶ آلفرد نوبل Alfred Nobel؛ شیمی‌دان، مهندس، و اسلحه‌ساز سوئدی که به «مستر دینامیت» مشهور بود، درگذشت. وی در وصیت نامه خود سرمایه حیرت انگیزش را برای تامین هزینه‌های جایزهٔ نوبل اختصاص داد. نوبل مخترع دینامیت بود و عنصر شیمیایی نوبلیم به احترام او نام‌گذاری شده‌است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۶
رویارویی ایتالیا با حبشه؛ جنگ آدوا
سال ۱۸۹۶ بین پادشاهی اتیوپی و پادشاهی ایتالیا نزدیک آدوا Adua، در اتیوپی درگیری خونینی پیش آمد. این رویارویی نقطهٔ اوجی از نخستین جنگ‌های ایتالیا-اتیوپی برای حفظ حق فرمانروایی اتیوپی بود.
...
همانطور که در آغاز اشاره کردم اواخر قرن نوزدهم تقسیم آفریقا میان قدرت‌های اروپایی شروع شده بود از این میان جمهوری نوپای لیبریا در غرب سواحل قاره و اتیوپی در نقطهٔ استراتژیک شاخ آفریقا از این تقسیم جان سالم به در برده بود. در آن دوران، پادشاهی ایتالیا در به استعمار کشیدن و تقسیم آفریقا، یک تازه‌وارد بود و به تازگی دو منطقه از افریقا، اریتره و سومالی را در استعمار خود درآورده بود. هر دوی این مستعمره‌ها نزدیک اتیوپی در شاخ آفریفا قرار داشتند.
...
در سال ۱۸۹۶ ارتش ایتالیا به سمت خاک آدوا خیز برداشت اما کاری از پیش نبرد و تعداد بسیار زیادی از دو طرف کشته شدند.
ایتالیا مجبور شد معاهدهٔ آدیس آبابا را امضا کند که به موجب آن اتیوپی یک کشور مستقل دانسته می‌شد. حدود چهل سال بعد(زمان موسولینی) ایتالیا مجدداً قصد تسخیر حبشه را کرد. این بار با توپ و تانک، هواپیما و همچنین سلاح شیمیایی علیه نیروهای اتیوپی وارد عمل شدند و اتیوپی برای پنج سال به اشغال ایتالیا درآمد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۶
ترور ناصرالدین شاه
۱۲ اردیبهشت ۱۲۷۵ شمسی(اول می‌۱۸۹۶ میلادی)، ناصرالدین شاه در آستانهٔ مراسم پنجاهمین سال تاجگذاری خود به دست میرزا رضای کرمانی یکی از پیروان سید جمال الدین اسدآبادی در حرم شاه عبدالعظیم در شهر ری ترور شد. وی که به «شاه شهید» شهره گشت در شهر ری در نزدیکی تهران دفن است. سنگ قبر یک پارچهٔ مرمری وی که تمثال کاملش بر آن حکاکی شده هم‌اکنون در موزهٔ کاخ گلستان در تهران نگهداری می‌شود و به یکی از شاهکارهای کنده‌کاری دوره قاجار معروف است.
گفته می‌شود رولور استفاده شده برای ترور وی بسیار فرسوده بوده‌است. به همین دلیل شاید اگر وی پالتوی ضخیم‌تر پوشیده بود یا از فاصله‌ای دورتر به وی شلیک شده بود از این سو قصد جان سالم به در می‌برد.
...
میرزارضا کرمانی برای شکایت از حاکم کرمان به تهران آمده بود، اما مورد آزار نایب‌السلطنه کامران میرزا قرار گرفت و مدت‌ها همراه حاج سیاح محلاتی و چند تن دیگر در زندان محبوس بود.

میرزارضا پس از آزادی جزو مریدان سید جمال‌الدین اسدآبادی شد. به‌قصد کشتن کامران میرزا یک پنج‌لول روسی خرید، اما مدتی بعد قصدش را تغییر داد و تصمیم گرفت کسی را که فکر می‌کرد ریشهٔ تمام ستم‌هاست از میان بردارد.
او در بازجویی؛ کسی را به‌عنوان همدست یا مطلع 
معرفی نکرد، اما گفت یکبار در باغی فرصتی بهتر برای ترور ناصرالدین شاه داشته‌است ولی چون در گوشه آن باغ تعدادی یهودی حضور داشتند منصرف شد زیرا اگر شاه را می‌کشت خون به گردن یهودیان می‌افتاد.
میرزارضا در سحرگاه روز پنجشنبه ۱۰ اگوست ۱۸۹۶ (۲۰ مرداد ۱۲۷۵ شمسی) در میدان مشق تهران به‌دار آویخته شد. در فرصتی دیگر به شرح‌تر؛ از بازجویی و محاکمه وی خواهم گفت.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۷
سازمان جهانی صهیونیسم
اولین کنگره سازمان جهانی صهیونیسم در سال ۱۸۹۷ در شهر «بازل» Basel سوییس، تشکیل شد.
توجه داشته باشیم که صهیونیسم یک جنبش بود و هدف اصلی آن ایجاد کشور یهودی. اگرچه بعداً به بیداد آلوده شد و ستمدیدگان دیروز به جلد ستمگر درآمدند و در حوادثی چون دیریاسین یا صبرا و ستیلا… از کُشته پُشته ساختند، اما آنتی تز یهود آزاری‌ها در روسیه تزاری و لهستان و…بود؛ بر داستان «دریفوس» نور می‌تابید، و نامش را از کوه صهیون (آرامگاه داود نبی) گرفته بود. در آغاز یک جنبش بود و نباید تامین منافع دولت‌های دیگر را منشاء ایجاد آن دانست. متاسفانه چه در مورد فلسطین؛ و چه در مورد صهیونیسم، داده‌های غلط فت و فراوان است و آنچه را تأئید یا محکوم می‌کنیم، بدرستی نمی‌شناسیم.
رشد یهودستیزی در اروپا و شکل گرفتن شورش‌ بر ضد یهودیان؛ در سالهای ١٨١٩ و ۱۸۳۰ واقعی است. بعدها سال ۱۸۸۱، در هرج و مرج بعد از ترور تزار روس(الکساندر دوم)، فسادهای مالی به یهودیان نسبت داده شد و در اثر حملاتی که به آنها شد، حمام خون به راه افتاد و مهاجرت بسیاری از یهودیان را به کشورهای دیگر به دنبال داشت.

سال ١٨٩٤، محاکمه‌ی آلفرد دریفوس Dreyfus Alfred افسر یهودی‌تبار ارتش فرانسه تأثیر مهمی روی یهودیان بویژه «تئودور هرتزل» گذاشت و وی در کتاب «دولت یهود» ایده تشکیل دولتی یهودی را بطور جدی مطرح نمود. البته بررسی تشکیل یک کشور یهودی به سال‌ها قبل از انتشار این کتاب برمی‌گشت.
...
از گذشته‌های دور رجوع حضرت موسی در ١١٠٠ قبل از میلاد به فلسطین و سکونت یهودیان در آن‌جا ذکر و فکر بسیاری از یهودیان بود و حاخام‌های یهودی می‌گفتند: «کشور یهود چند هزار سال پیش با خروج بنی اسرائیل از سرزمین بردگی مصر به رهبری حضرت موسی برپا گردیده و حضرت داوود و حضرت سلیمان بیت المقدس یهود را برپا کردند و اورشلیم را ساختند...»
بعدها یه قرارداد بالفور که برسیم به‌شرح‌تر در این مورد صحبت خواهم کرد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۷
تولد بدیع الزمان فروزانفر
سال ۱۸۷۹ (۱۲۷۶ شمسی) بدیع‌الزمان فروزانفر، استاد برجستهٔ زبان و ادبیات فارسی در بشرویه، از شهرهای خراسان، دیده به جهان گشود. نام وی در اصل، محمدحسین بشرویه‌ای بود و او خود بدیع‌الزمان فروزانفر را برگزید. پدر وی، از شعرای دورهٔ مشروطه بود.
بدیع‌الزمان فروزانفر مقدمات علوم را در زادگاه خود آموخت و آنگاه راهی مشهد شد و از محضر استادان ادبِ حوزهٔ خراسان، همچون ادیب نیشابوری و‍ ادیب پیشاوری، بهره برد. چندی بعد به تهران رفت و تحصیلات خود را در مدرسهٔ سپهسالار ادامه داد و در جوانی در همان مدرسه و سپس در دارالفنون و دارالمعلمین عالی به تدریس پرداخت و در سال ۱۳۱۳ به معاونت دانشکدهٔ معقول و منقول (الهیاتِ) دانشگاه تهران منصوب شد.

فروزانفر استادِ راهنمای جمعی از دانشجویان ممتاز دورهٔ دکتری در دانشکده‌های ادبیات و الهیات بود که اغلبِ آنان بعدها درشمار برجستگان ادب پارسی شدند؛ از جمله: پرویز ناتل خانلری، ذبیح‌الله صفا، عبدالحسین زرین‌کوب، غلامحسین یوسفی، محمدرضا شفیعی کدکنی، سیمین دانشور، و بسیاری دیگر.
یکی از آثار برجستهٔ فروزانفر؛ «سخن و سخنوران» سرمشقی برای تحقیق در تاریخ ادبیات ایران، و دریچه‌ای به نقد شعر فارسی است.
اما آنچه نام فروزانفر را بر تارک تحقیقات ادبی و عرفانی نشاند، تلاش ۴۰سالهٔ او در کار تحقیق پیرامون آثار و اندیشهٔ مولوی بود. رساله در احوال مولانا؛ کتاب‌های مآخذ قصص و تمثیلات مثنوی، احادیث مثنوی، تصحیح دیوان کبیر (کلیات شمس) و شرح مثنوی شریف و تصحیج کتاب فیه مافیه ازجمله آثار او بود. دیگر نوشته‌های بدیع الزمان فروزانفر از جمله در مورد عطار نیشابوری و حی بن یقضان(زنده بیدار) همه با ارزش هستند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۷
کارل وایرشتراس
سال ۱۸۹۷ ریاضی‌دان آلمانی کارل وایرشتراس Karl Weierstraß درگذشت. او و تعدادی از ریاضی‌دانان توانستند آنالیز را مبتنی بر حساب کنند. کار اصلی کارل وایرشتراس قرار دادن آنالیز بر پایه‌های صحیح و توسعهٔ نظریهٔ تابع‌ها بر پایه سری‌های توانی بود. او همچنین کمک‌های شایانی به تئوری‌های توابع بیضوی، هندسه دیفرانسیل و معادله‌های چندمجهولی کرد. آنالیز ریاضی در واقع به نقاط استثنایی ریاضیات می‌پردازد. کلمه آنالیز هم(در ریاضیات) به همین معنی (نقاط استثنایی) است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۷
مرگ میرزاآقاخان کرمانی
سال ۱۸۹۷ میرزاآقاخان کرمانی از شخصیت‌های سیاسی جنبش مشروطه ایران به هم‌راه دو هم‌فکر خود احمد روحی و میرزا حسن‌خان خبیرالملک در تبریز زیر درخت نسترن به طرز فجیعی سر بریده شد.
فریدون آدمیت در کتاب «اندیشه‌های میرزاآقاخان کرمانی» او را «نادره زمان خود» نامیده‌است. وی از مهمترین روشنفکران پیش از عصر مشروطیت بود.
گویا به دلیل هم‌نشینی با شیخ احمد روحی و... با اندیشه‌های شیخ احمد احسائی آشنا می‌شود و تمایلاتی نسبت به بابیت پیدا می‌کند.
میرزاآقاخان «کتاب رضوان» را نگارش کرد و به رسم آن روزگار، دیباچهٔ آن را به سلطان عبدالحمید، پادشاه عثمانی تقدیم کرد تا از کرامات سلطانی بهره گیرد اما مقرری پادشاه کفاف زندگی او را نمی‌داد.
فقر شدید در این دوران وی را مجبور به نامه نگاری به میرزا ملکم خان و تقاضای کمک از او می‌کند. ملکم در آن دوران در لندن، روزنامه قانون را منتشر می‌کرد و بالنسبه شخص پرنفوذی به شمار می‌رفت.
...
زمانی که مکاتبات ملکم و میرزا ادامه داشت؛ سید جمال‌الدین اسدآبادی، به استانبول می‌آید و تز اتحاد اسلامی او مورد استقبال بسیاری از ایرانیان در تبعید از جمله میرزا آقاخان و شیخ احمد روحی قرار می‌گیرد. در این دوران شیفتگی به سید جمال در تمامی احوالات میرزا آقاخان مشهود بود.
البته بعدها بر اثر مشاهده فساد حاکم در دستگاه سلطنت عثمانی و ایران منتقد دین و نقش آن در جامعه شد.
دیدگاه‌های وی در این مورد در دو اثر آخرش؛ «سه مکتوب»، و «رساله صد خطابه» مشهود است. او در «سه مکتوب»؛ با نقد حمله اعراب و حکومت‌های بعد از اسلام، رؤیای حکومت پیش از اسلام را در سر دارد. «سه مکتوب» ادعا نامه‌ای است شورانگیز تا ایرانیان را در برابر وجدان تاریخ معصوم جلوه دهد. تیغ نقادی میرزا علاوه بر اسلام دامن بابیت که زمانی خود از مبلغان آن بود را نیز می‌گیرد به گونه‌ای که مذهب باب را از مذاهب مخترعه و خارج از صراط مستقیم شمرد.
گفته می‌شود نویسندگانی همچون احمد کسروی، صادق هدایت، علی دشتی، صادق چوبک، محمد علی جمالزاده و... کم و بیش از میرزا آقاخان کرمانی تأثیر گرفته بودند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۸
مرگ بیسمارک
سال ۱۸۹۸ اتو فون بیسمارک Otto von Bismarck زمام‌دار بزرگ دولت پروس، و نخستین صدراعظم در تاریخ آلمان درگذشت.
بیسمارک در پایان جنگ پروس-فرانسه(۱۸۷۱)، توانست با همت و تلاش خود امپراتوری آلمان را تأسیس کند. او همه‌کاره امپراتوری شد و بعدها لقب صدراعظم آهنین را هم از آن خود کرد.
...
بیسمارک با اتریش هم پیمان شد و دانمارک را شکست داد، سپس سروقت خود اتریش رفت و دست آن کشور را از آلمان کوتاه نمود. وی برای هجوم به پاریس نیز این پا و آن پا می‌کرد. عاقبت هم با دوز و کلک، «ناپلئون سوم» (برادرزاده ناپلئون بناپارت معروف) را به جنگ کشید...
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۸
شورش مشت زنان
شورش مشت‌زنان در چین علیه سلطه بیگانگان شتاب گرفت و توسط ائتلاف هشت کشور (روسیه، فرانسه، اتریش مجارستان، ایتالیا، بلژیک، پرتغال، آمریکا و ژاپن) سرکوب شد. شورش مشت زنان؛ واقعه مهمی در عصر خودش و جنبشی میهن‌پرستانه بود که در سال‌های بین ۱۸۹۸ و ۱۹۰۱ در چین رخ داد. این برپاخاستن در واکنش به تاثیرگذاری‌های بیگانگان در چین بود که ناراحتی معترضان را از تجار تریاک و دخالت‌های اقتصادی گرفته تا تبلیغات مبلغین مسیحیت در برمی‌گرفت.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۸
انفجار رزمناو ماین در هاوانا
سال ۱۸۹۸ نزاع آمریکا و اسپانیا به جنگ کشیده شد، در پی این درگیری سلطهٔ اسپانیا بر مستعمرات آن جای خود را به نفوذ آمریکا داد. یعنی مالکیت برخی از مناطق غربی اقیانوسیه و همچنین آمریکای لاتین به دست ایالات متحده آمریکا افتاد.
ریشه نزاع آمریکا و اسپانیا به تلاش کوبا برای استقلال و جداشدن از اسپانیا بر می‌گشت که با سرکوب شدید شورشیان کوبایی توسط نیروهای اسپانیا روبرو شده بود.

غرق‌شدن مشکوک رزم‌ناو آمریکایی ماین که در بندر هاوانا در کوبا لنگر انداخته و برای محافظت از شهروندان آمریکایی مقیم کوبا در جریان شورش‌ها فرستاده شده بود، دخالت آمریکا در کوبا را تسهیل کرد. ارتش ایالات متحده نیروهای اسپانیایی را از کوبا راندند و خود آنجا را به تصرف در آوردند.
پس از پایان یافتن جنگ اسپانیا و آمریکا، آمریکا کنترل کشورهای کوبا، پورتوریکو و فیلیپین را به دست آورد. ارتش ایالات متحده؛ با تسلط در کوبا، گوانتانامو را به پایگاه دریایی مُبدّل کرد که خود داستانی جداست.
...
چنگ امریکا و اسپانیا نقطه عطف مهمی در تاریخ هر دو کشور محسوب می‌شود. امپراتوری اسپانیا که روزگاری بر مناطق وسیعی از جهان حکم‌فرمایی می‌کرد فرو پاشید و توجه این کشور را از کشورگشایی به امور داخلی آن سوق داد که موجب به پا شدن رنسانسی در فرهنگ و ادبیات این کشور و همچنین توسعه اقتصادی آن شد. در نقطه مقابل؛ طرف پیروز جنگ یعنی ایالات متحده آمریکا، به یک قدرت جهانی با مستعمراتی پراکنده و دوردست تبدیل شد و به عنوان اهرمی در سیاست بین‌الملل، نقشی تعیین‌کننده را در امور سیاسی اروپا در آینده‌ای نزدیک پس از جنگ بازی کرد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۸
رویداد فاشودا
رویداد فاشودا به ماجرای اختلاف بریتانیا و فرانسه در سال ۱۸۹۸ بازمی‌گردد.
سال ۱۸۹۸ هنگامی که جنبش «محمد احمد بن عبدالله» معروف به «مهدی سودانی» در سودان به دست بریتانیا سرکوب شد، یک سردار فرانسوی با سپاهیانش وارد منطقه «فاشودا» در شمال سودان و نزدیک مرز مصر شد. در پی آن، بحرانی در روابط میان بریتانیا و فرانسه پیش آمد که در بین آن افکار عمومی مصر از فرانسه پشتیبانی می‌کرد. این بحران با سازش دو دولت در سال ۱۹۰۴ پایان یافت.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۹
جنگ بوئر دوم
از ۱۸۹۹ تا ۱۹۰۲ میان امپراتوری بریتانیا و ساکنان هلندی زبان بوئر در جمهوری آفریقای جنوبی (با کشور آفریقای جنوبی امروزی اشتباه نشود) و کشور آزاد اورانژ Orange Free State جنگ و درگیری رخ داد که با الحاق منطقه تحت سلطه امپراتوری بریتانیا به پایان رسید و در نهایت به تشکیل اتحادیه آفریقای جنوبی به عنوان بخش مشترک‌المنافع انجامید. اولین استفاده از تلگراف بی‌سیم مربوط به این جنگ است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۹
کشف آسپرین
در ماه مارس ۱۸۹۹ کمپانی بایر محصول خود بنام آسپرین را به ثبت رساند.
گفته می‌شود هر سال ۵۰۰۰۰ میلیون قرص آسپرین در جهان مصرف می‌شود.
استیل‌سالیسیلیک اسید که نام تجاری آن آسپیرین Aspirin است به طور طبیعی در پوست درخت بید یافت می‌شود. بشر حدود ۴۰۰ سال پیش از میلاد، از شیره پوست درخت بید برای درمان تب و درد استفاده می‌کرد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۹
تب طلای کلوندایک
تب طلای کلوندایک Klondike Gold Rush، به مهاجرت حدود صد هزار جوینده به منطقه کلوندایک یوکان گفته می‌شود. این منطقه در شمال غربی کانادا واقع است.
تابستان ۱۸۹۶ معدنچیان محلی در منطقهٔ کلوندایک طلا کشف کردند. هنگامی که در سال بعد خبر به سیاتل و سان فرانسیسکو رسید، هجوم جویندگان را موجب شد. برخی‌ها ثروتمند شدند، ولی اکثریت چیزی به دست نیاوردند. تب طلا در ۱۸۹۹ پس از کشف طلا در نوم آلاسکا که مهاجرت گسترده‌ای از کلوندایک را موجب شد، پایان یافت. کتاب‌ها؛ عکس‌ها و فیلم‌هایی چون آوای وحش این واقعه را جاودانه کرده‌اند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱۸۹۹
فروید و خزانه معانی نهفته(ضمیرناخودآگاه)
سال ۱۸۹۹ زیگموند فروید Sigmund Freud یکی از مهمترین آثارش را در مورد تفسیر رؤیا و ضمیر ناخودآگاه منتشر کرد. ضمیر ناخودآگاه یا ذهن ناهشیار؛ دربرگیرنده پدیده‌های روانی و فرآیندهای زندگی است که به وسیله شناسایی ادراک نشده و فاقد کیفیت آگاهی‌اند. درواقع ناخودآگاه انباری است پر از تمایل‌ها؛ آرزوها، و خاطرات خارج از دسترس که بر اندیشه‌ها و اعمال ما تاثیر دارند. البته فروید نخستین کسی نبود که عوامل تاثیر گذار ذهنی را پیدا و کشف کرد، امثال مولوی در اشعارشان و شکسپیر و داستایفسکی در آثار خود آن‌ها را عنوان کرده‌اند. کاری که فروید کرد؛ این بود که برای عوامل تاثیر گذار ذهنی در زندگی روزمرهٔ انسان‌ها، اهمیت بسیاری قایل شد.
...
فروید نشان داد تمام عملکردهای ذهنی از پیش پا‌افتاده‌ترین عکس العملهای ذهن تا تجربه‌های والای خلاقیت همه از مغز ما خارج می‌شوند. اما جنبه‌هایی از آزادی انتخاب هستند که ما بصورت هشیار از آنها خبر نداریم. منظور البته این نیست که آزاد نیستیم اما بصورت هشیار از آنها خبر نداریم. درواقع مقدار زیادی از حیات ما ناخودآگاه است و بعضی تصمیم‌های ما ناخودآگاه گرفته می‌شوند و به هشیاری ما وارد می‌شوند. ما معمولاً شریک زندگی خود را با ارزیابی ناخودآگاه انتخاب می‌کنیم.
...
در قسمت بعد به مهمترین وقایع قرن بیستم می‌پردازم. با این یادآوری که گذشته به وسیله حال تغییر می‌کند و حال به وسیله گذشته رهبری می‌شود.
 1896 1900
Eiffel Tower
The Eiffel Tower is a wrought iron lattice tower in Paris, France. It is named after the engineer Gustave Eiffel, whose company designed and built the tower.
Constructed in 1889 as the entrance to the 1889 World's Fair, it was initially criticized by some of France's leading artists and intellectuals for its design, but it has become a global cultural icon of France and one of the most recognisable structures in the world.
Scramble for Africa
The "Scramble for Africa" was the invasion, occupation, division, colonization and annexation of African territory by European powers during the period of New Imperialism, between 1881 and 1914. It is also called the Partition of Africa and the Conquest of Africa.
Ellis Island
Ellis Island, in Upper New York Bay, was the gateway for over 12 million immigrants to the United States as the nation's busiest immigrant inspection station from 1892 until 1954.
1896
Olympic Games
The Ancient Olympic Games were religious and athletic festivals held every four years at the sanctuary of Zeus in Olympia, Greece. The 1896 Summer Olympics, officially known as the Games of the I Olympiad, was the first international Olympic Games held in modern history.
1896
Alfred Bernhard Nobel
Alfred Bernhard Nobel was a Swedish chemist, engineer, innovator, and armaments manufacturer. Known for inventing dynamite...
Nobel bequeathed his fortune to institute the Nobel Prizes.The synthetic element nobelium was named after him.
1896
Battle of Adwa
The Battle of Adwa was fought on 1 March 1896 between the Ethiopian Empire and the Kingdom of Italy near the town of Adwa, Ethiopia, in Tigray. It was the climactic battle of the First Italo-Ethiopian War, securing Ethiopian sovereignty.
1896
Assassination of Nasser-al-Din Shah
Naser al-Din Shah Qajar, was the King of Persia from 5 September 1848 to 1 May 1896 when he was assassinated. Naser al-Din was assassinated by Mirza Reza Kermani, a follower of Jamal al-Din al-Afghani, when he was visiting and praying in the shrine of Shah-Abdol-Azim. It is said that the revolver used to assassinate him was old and rusty, and had he worn a thicker overcoat, or been shot from a longer range, he would have survived the attempt on his life. Shortly before his death, he is reported to have said "I will rule you differently if I survive!"
1897
Zionism
Zionism is a nationalist political movement of Jews and Jewish culture that supports the re-establishment of a Jewish homeland in the territory defined as the historic Land of Israel. Zionism emerged in the late 19th century in central and eastern Europe as a national revival movement, in reaction to anti-Semitic and exclusionary nationalist movements in Europe. Advocates of Zionism view it as a national liberation movement for the repatriation of a persecuted people residing as minorities in a variety of nations to their ancestral homeland. Critics of Zionism view it as a colonialist, racist and exceptionalist ideology that led advocates to violence during Mandatory Palestine...
1897
Badi'ozzamān Foruzānfar
Badi'ozzamān Foruzānfar was a scholar of Persian literature, Iranian linguistics and culture, and an expert on Molana Jalaleddin Balkhi (Rumi) and his works. He was a distinguished professor of literature at Tehran University.
The critical edition of Diwan e Shams (in 10 volumes) by Forouzanfar is the best edition of the book available to date. The first critical edition of Fihi ma fihi was also done by him...
1897
Karl Weierstrass
Karl Weierstrass was a German mathematician often cited as the "father of modern analysis". Despite leaving university without a degree, he studied mathematics and trained as a teacher, eventually teaching mathematics, physics...
1897
Mirza Aqa Khan Kermani
Mirza Aqa Khan Kermani was an Iranian intellectual reformer. In his writings, he advocates for political, social, and religious reform characteristic of his generation of intellectuals whose reformist ideas and engagement with sociopolitical themes set the stage for the Constitutional Revolution of 1906, and the political and literary changes that were to follow...
1898
Bismarck
Bismarck was responsible for transforming a collection of small German states into the German empire, and was its first chancellor. In 1879, he negotiated an alliance with Austria-Hungary to counteract France and Russia. Italy later joined the alliance. Bismarck died there on 30 July 1898.
1898
Boxer Rebellion
The Boxer Rebellion, was a violent anti-foreign and anti-Christian uprising which took place in China between 1899 and 1901, towards the end of the Qing dynasty...
1898
Spanish–American War
The Spanish–American War was a conflict fought between Spain and the United States in 1898. Hostilities began in the aftermath of the internal explosion of the USS Maine in Havana harbor leading to American intervention in the Cuban War of Independence. American acquisition of Spain's Pacific possessions led to its involvement in the Philippine Revolution...
1898
Fashoda Incident
The Fashoda Incident or Crisis was the climax of imperial territorial disputes between Britain and France in Eastern Africa, occurring in 1898. A French expedition to Fashoda on the White Nile river sought to gain control of the Upper Nile river basin and thereby exclude Britain from the Sudan.
1899
Second Boer War
The Second Boer War started on 11 October 1899 and ended on 31 May 1902. The United Kingdom, its Cape Colony, Colony of Natal with significant Afrikaner support and native African allies fought the South African Republic (Republic of Transvaal) and the Orange Free State...
1899
Aspirin
Aspirin, also known as acetylsalicylic acid (ASA), is a medication used to treat pain, fever, and inflammation. Aspirin, in the form of leaves from the willow tree, has been used for its health effects for at least 2,400 years. By 1899, Bayer was selling it around the world.
1899
Klondike Gold Rush
The Klondike Gold Rush was a migration by an estimated 100,000 prospectors to the Klondike region of the Yukon in north-western Canada between 1896 and 1899. Gold was discovered there by local miners on August 16, 1896 and, when news reached Seattle and San Francisco the following year, it triggered a stampede of would-be prospectors. Some became wealthy, but the majority went in vain. The Klondike Gold Rush ended in 1899 after gold was discovered in Nome, Alaska prompting an exodus from the Klondike. It has been immortalized by photographs, books, films, and artifacts.
1899
Unconscious mind
The unconscious mind (or the unconscious) consists of the processes in the mind which occur automatically and are not available to introspection, and include thought processes, memories, interests, and motivations. Even though these processes exist well under the surface of conscious awareness they are theorized to exert an impact on behavior. Empirical evidence suggests that unconscious phenomena include repressed feelings, automatic skills, subliminal perceptions, thoughts, habits, and automatic reactions, and possibly also complexes; hidden phobias and desires. The concept was popularized by the Austrian psychoanalyst Sigmund Freud.

در همین زمینه 
تاریخ جهان دادگاه جهان است
بخش‌های دیگر «تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک»
...
سایت همنشین بهار 
 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook