سه شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳ / Tuesday 15th October 2024

 

 

استراتژی امنیت ملی آمریکا (NSS)
آیا ترامپ حرف مُفت می‌زند یا آنچه می‌گوید واقعی است؟ 

 

...

این بحث به سند استراتژی امنیت ملی آمریکا (The National Security Strategy (NSS اشاره دارد که آقای ترامپ، دوشنبه ۱۸ دسامبر ۲۰۱۷، رئوس آن را بر شمرد.
گرچه گفته می‌شود خود وی نیز در تدوین آن دخالت داشته‌است، اما سند مزبور بیشتر، نقطه نظرات مجتمع نظامی صنعتی Military–industrial complex و «دولت پنهان» Deep state در ایالات متحده را منعکس می‌کند.
مجتمع نظامی صنعتی(MIC) مفهومی است که عموماً برای اشاره به روابط سیاسی و پولی بین قانونگذاران، نیروهای مسلح، و پایگاه نظامی صنعتی به کار می‌رود که از آن‌ها حمایت می‌کند. دولت پنهان هم در آمریکا، فارغ از اینکه کدام حزب و چه کسی مصدر کار باشد، بر سیاست‌گذاری عمومی، اعمال نفوذ و کنترل دارد.
من از مُفصّل این قصه مُجملی گفتم
تو خود حدیث مُفصّل بخوان از این مُجمل
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ 
سند ۶۸ صفحه‌ای استراتژی امنیت ملی آمریکا
در ایالات متحده اسناد مربوط به امنیت ملی گاه به گاه منتشر می‌شود و به نوعی جهت‌گیری‌های کلان حاکم بر سیاست خارجی را تعریف می‌کند. البته فقط آمریکا نیست که سند امنیتی و نظامی دارد. 

تدوین اینگونه اسناد راهبردی پس از مطالعات اولیه، توسط نهادهای اجرایی مانند پنتاگون و آژانس امنیت ملی، و مشاوران رئیس‌جمهور صورت می‌گیرد و با مقدمه وی به کنگره تقدیم می‌شود. البته نهادهای مطالعاتی مانند رَند RAND و بروکینز Brookings و شورای روابط خارجی آمریکا نیز در تدوین سند امنیت ملی مشارکت می‌کنند.
...
بنا بر قانون تجدید سازمان وزارت دفاع که سال ۱۹۸۶ به تصویب کنگره رسید،‌ مقرر شد رئیس‌جمهور سالانه گزارشی پیرامون استراتژی امنیت ملی آمریکا به کنگره بدهد. البته این کار همیشه به صورت سالانه صورت نگرفته و از آن زمان تا کنون که بیش از ۳۰ سال می‌گذرد، فقط ۱۶ سند استراتژیک در رابطه با امنیت ملی به کنگره داده شده‌است.
بیانیه استراتژی امنیت ملی آمریکا آخرین بار در ماه فوریه سال ۲۰۱۵ میلادی توسط باراک اوباما، ارائه شده بود و در دهه‌های اخیر این نخستین‌بار است که رئیس جمهور ایالات متحده (دونالد ترامپ)، خودش شخصاً رئوس سند مزبور زا تشریح می‌کند. در دوران بوش و اوباما این کار بر عهده مشاور امنیت ملی گذاشته شده بود.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
صلح و امنیت و موفقیت با قدرت به دست می‌آید
۱۸ دسامبر ۲۰۱۷، ترامپ پیرامون استراتژی امنیت ملی آمریکا صحبت کرد و اشاره نمود معیار جهت‌دهی بودجه‌ و برنامه‌ریزی‌ در درون سیاست خارجی آمریکا بر مبنای آن خواهد بود. از سخنان ایشان چنین برمی‌آید که سند مورد اشاره، بر چهار ستون زیر استوار است:
  • دفاع از کشور، 
  • تشویق رونق اقتصادی،
  • گسترش نفوذ آمریکا، و 
  • صلح از طریق قدرت [صلح مسلحانه؟]
سند مزبور به بیان این موضوع که صلح و امنیت و موفقیت با قدرت به دست می‌آید و بس، به وضعیت روسیه و چین هم اشاره کرده و از کره شمالی و ایران به عنوان «رژیم‌های یاغی» و تهدید اصلی علیه امنیت ملی آمریکا نام می‌برَد. البته در اسناد پیشین امنیت ملی آمریکا هم، ایران به عنوان تهدید معرفی شده بود اما در این سند تأکید بیشتری شده‌‌است.
ترامپ تصریح کرد: «من برای مقابله با رژیم ایران و بستن راه آن برای کسب سلاح اتمی، سپاه پاسداران را بخاطر حمایتش از تروریسم، تحریم کردم و از تایید توافق با آن رژیم خودداری نمودم.»
وی گفت دیکتاتورهایی هستند که همسایگان‌شان را در منطقه تهدید می‌کنند، با این حال هیچ ذکری از عربستان و تجاوز به همسایه‌ فقیرش یمن نکرد، و در عوض روی دفاع آمریکا از اسرائیل انگشت گذاشت و تصریح نمود «اسرائیل عامل بحران‌های منطقه‌ای در خاورمیانه نیست.»
توجه داشته باشیم که مناقشات در سوریه، یمن، سومالی، لیبی و همچنین تنش‌ها میان قطر از یک سو و امارات متحده عربی و بحرین و عربستان سعودی و مصر، از سوی دیگر، با نقش اسرائیل در «قضیه فلسطین» اصلاً قابل مقایسه نیست.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
رو تُرش‌کردن به کره شمالی و ایران
ترامپ ضمن اشاره به افزایش بودجه ارتش آمریکا به ۷۰۰ میلیارد دلار (۷۴ میلیارد دلار بیشتر از زمان اوباما)، افزود «استراتژی ما حفظ صلح از طریق قدرت است. ما می‌دانیم که ناتوانی یا ضعف، مطمئن‌ترین راه برای منازعه، و قدرت بی‌نظیر، دقیق‌ترین ابزار دفاع است. به همین دلیل، استراتژی امنیتی ما، محدودیت ویرانگر در مصارف دفاعی را از میان برمی‌دارد.»
...
استراتژی‌ جدید امنیت ملی با رو تُرش‌کردن به کره شمالی و ایران، تلاش پکن و مسکو برای به چالش‌کشیدن نقش رهبری جهانی ایالات متحده را رد می‌کند. ترامپ روسیه و چین را قدرت‌های ریویزیونیستی خواند و در این مورد گفت:
«چین و روسیه، قدرت، تاثیر و منافع ایالات متحده را به چالش کشیده و تلاش دارند تا امنیت و رفاه آمریکا را تضعیف کنند. ایالات متحده پاسخ رقبای سیاسی، اقتصادی و نظامی رو به رشد خود در سرتاسر جهان را خواهد داد...»
...
در بیانیه استراتژی امنیت ملی آمریکا آمده‌است که «روسیه در تلاش برای از بین بردن مشروعیت دمکراسی‌هاست».[جمله فوق را احتمالاً آقای ترامپ نگفته تا در سند بنویسند. دیگران اضافه کرده‌اند.]
در یکی از فراز های سند به کارزار اطلاعاتی کرملین همچون بخشی از اقدامات تهاجمی سایبری روسیه برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی در سطح جهانی اشاره شده‌است.
در این سند راهبردی، چین و روسیه کشورهایی معرفی شده‌اند که «مصمم هستند اقتصادی کمتر عادلانه و آزاد را شکل دهند، نیروی نظامی‌شان را تقویت کنند و اطلاعات را تحت کنترل خود در آورند تا جوامع خود را سرکوب کنند و نفوذشان را گسترش دهند.»
حالا چگونه آقای ترامپ می‌خواهد با این به اصطلاح رقبا و تجدید نظرطلب به قول خودش، مشارکت کند و همیشه هم دست بالا را داشته باشد، معلوم نیست!
...
در هسته این استراتژی جدید، کنترل مرزهای آمریکا، بازسازی ارتش و رقابت برای رهبری در سازمان‌های بین‌المللی از جمله ناتو و سازمان ملل تاکید شده و ترویج رفاه آمریکایی، و پیشبرد نفوذ و تاثیر آمریکا در دستور کار قرار گرفته‌است.
ترامپ می‌افزاید: «ما باید اطمینان حاصل کنیم که توانایی جلوگیری عملیات دشمنان بالقوه خود را داریم و این کار تنها از طریق استفاده از زور یا اشکال دیگری از خشونت امکان پذیر است...»
در سند استراتژی امنیت ملی آمریکا، هیچ اشاره‌ای به حقوق بشر نشده‌است.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ 
مقابله با «تروریسم اسلامگرا» از طریق شبکه اجتماعی
خلاصه کلام، شعار America First (اولویت با آمریکا)، اکنون به راهنمای اصلی دولت ترامپ در سیاست خارجی تبدیل شده‌است. از پایان جنگ سرد تا کنون چنین استراتژی امنیت ملی در آمریکا سابقه نداشته‌است. 
سند مزبور به موارد دیگری هم اشاره دارد که از شرح آن می‌گذرم. ازجمله:
  • افزایش بنیه نظامی،
  • مقابله با تهدیدهای الکترومغناطیسی،
  • پی‌ریزی سامانه موشکی کامل با لایه‌های گوناگون،
  • تغییر در قانون مهاجرت آمریکا،
  • ساخت دیوار مرزی با مکزیک،
  • متوقف‌نشدن در افغانسنان و همچنان جلو رفتن،
  • هشدار به پاکستان که در مبارزه با «تروریسم» کاهلی نکند،
  • انتقاد از ترکیه، متحد آمریکا در ناتو،
  • مقررات‌زدایی و قوانین جدید مالیاتی [که فقط ثروتمندان را ثروتمندتر خواهد کرد]،
  • مقابله با آنجه ترامپ، «ذهنیت بنیادگرا» و «تروریسم اسلامگرا» می‌نامد از طریق رسانه‌های مجازی و شبکه اجتماعی،
  • تأیید‌نکردن پایبندی ایران به برجام،
  • حذف قرعه‌کشی گرین کارت، و...
  • پشت پا زدن به توافقنامه پاریس، و بی توجهی به تغییرات اقلیمی...

شایان ذکر است که آمریکا دومین تولید‌کننده بزرگ دی اکسید کربن در جهان می‌باشد و خروجش از توافقنامه پاریس، یکی از اصلی‌ترین تصمیمات این کشور در عدم همکاری در کنترل تغییرات اقلیمی و آلودگی‌های زیست محیطی بوده‌است.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پانویس
احمد چَلبی‌ها را دارند دست چین و پروار می‌‌‌کنند
در حال حاضر تا حدود زیادی شرایط برای تاخت و تاز ترامپ و ترامپیان آماده است.
  • در آمریکای جنوبی، هواداران غرب در شماری از کشورها به قدرت رسیده و نیروهای ترقی‌خواه را کنار زده‌اند.
  • در هندوراس، گواتمالا، پرو، شیلی، آرژانتین، کلمبیا و...خط امثال ترامپ را می‌خوانند.
  • در اتریش، مجارستان، جمهوری چک، لهستان و...نیروهای راست یکه‌تاز شده‌اند،
  • پایگاه‌های نظامی آمریکا، در نروژ، اسپانیا، ایتالیا، پرتقال و بریتانیا تور پهن کرده‌اند.
  • در خاور دور هم هستند دولت‌هایی که قبله‌ای جز کاخ سفید ندارند، مانده خاورمبانه و ایران که از هم‌اکنون احمد چلبی‌ها را دارند دست چین و پروار می‌‌‌کنند.
داعشیان بعد از تخلیه شهر «رقه» در سوریه کجا رفتند؟
سخنان آقای ترامپ در مخالفت با ایران محکم تر از اوباما است، اما آیا سیاست او هم چنین است و فردا پس فردا، کاسبکاری و «رئالیسم»(توآمان با هم)، با استبداد زیر پرده دین، کنار می‌آید؟
ترامپ گفته‌است آمریکا درگیر ماجراجویی‌های احمقانه و پرهزینه نمی‌شود و نباید خود را «بیش از حد» در کشورهای دیگر درگیر کند. اوباما هم (که البته رویکردی متفاوت با ترامپ داشت) گفته بود: «داشتن چکش به این معنی نیست که به هر مشکلی به شکل میخ برخورد کنیم.»
...
آیا وی و عقبه‌اش، بواسطه جنگ‌های نیابتی، به ژاندارم سازی در منطقه، به دکترین نیکسون، و  بازگشت به روش کلی دیپلماسی ایالات متحده بعد از جنگ جهانی دوم و وزارت خارجه جان فاستر دالس، چشم دوخته‌اند؟
پرسش‌ها پیرامون این نقشه راه، یکی دو تا نیست و با «آیا» های بسیاری روبرو هستیم!
  • آیا استراتژی امنیت ملی ترامپ نشان از اطمینان خاطر دارد؟
  • آیا قدرت نظامی خوب است اما فقط برای آمریکا؟
  • آیا فقط ایالات متحده باید محدودیت در مصارف دفاعی را از میان بر ‌دارد؟
  • آیا چین و روسیه به نظام تک‌قطبی دلخواه ترامپ گردن می‌نهند؟
  • آیا جنگ سرد جدیدی در راه است؟
  • آیا جهان به سرعت به مکانی خطرناک‌تر بدل می‌شود؟ و -
  • آیا آنچنان که ترامپ ادعا می‌کند فاتحه داعش خوانده شده‌است؟
براستی داعشیان بعد از تخلیه شهر «رقه» در سوریه کجا رفتند و طالبان نفت و دلار چه نقشه‌هایی در سر دارند؟ و پرسش آخر:
آیا علی‌رغم توپ و تشرها و تهدیدهای ترامپ کاسبکار، او عاقبت با استبداد دینی حاکم بر ایران سازش خواهد کرد؟ و یا، جغدهای جنگ و مدعیان صاحب اختیاری جهان، رؤیاهای دیگری در سر دارند؟ آینده در راه است و زمان، احکم الحاکمین.
به قول فخرالدین اسعد گرگانی در ویس و رامین
شنیدستم که شب آبستن آید
نداند کس که فردا زو چه زاید 

متن کامل سند استراتژی امنیت ملی آمریکا
ویدئوی سخنان ترامپ
به فارسی
در همین رابطه:
مجتمع نظامی صنعتی و تله توسیدید Thucydides Trap
... 
همه نوشته‌ها و ویدئوها در آدرس زیر است:
همنشین بهار 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook