سه شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳ / Tuesday 15th October 2024

 

 

تاریخ جهان دادگاه جهان است (۱۸)
جنگ جهانی دوم، ساختار اجتماعی و نظام قدرت در جهان را دگرگون کرد

 May be an image of text

 این مطلب بتدریج تصحیج و تکمیل می‌شود

جنگ جهانی دوم دومین جنگ جهانی بین سال‌های ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۵ بود که بیشتر کشورهای جهان از جمله قدرت‌های بزرگ در آن شرکت داشتند. یک جنگ تمام‌عیار به راه افتاد و بیش از صد میلیون پرسنل نظامی در بیش از ۳۰ کشور جهان درگیر شدند. عموماً آغاز جنگ جهانی دوم را یورش آلمان به لهستان (اول سپتامبر سال ۱۹۳۹) می‌دانند که فرانسه و بریتانیا به آلمان اعلام جنگ کردند.
...
آلمانی‌ها توانستند تا میانه سال ۱۹۴۱ با مجموعه‌ای از حملات نظامی و معاهدات، بر بخش زیادی از اروپا چیره شوند. پس از سقوط فرانسه در اواسط سال ۱۹۴۰ و بروز نبردهای آفریقای شمالی و شرقی، جنگ عملاً برای مدتی میان نیروهای محور ( آلمان نازی، ایتالیا، ژاپن) و بریتانیا صورت می‌گرفت. عملیات بلیتس (بمباران هوایی بریتانیا در خلال جنگ از سوی نیروی هوایی آلمان) و نبرد آتلانتیک (که طی آن آلمانی‌ها با یورش به کشتی‌ها و زیردریاییها، آسیب‌های زیادی وارد کردند) در همین دوران به وقوع پیوست.
...
۲۲ ژوئن سال ۱۹۴۱ متحدین (نیروهای محور = آلمان نازی، ایتالیا، ژاپن) تهاجم گسترده‌ای علیه اتحاد شوروی آغاز کردند و با ورود رسمی این کشور به جنگ، جبهه شرقی گشوده شد. ماه دسامبر سال ۱۹۴۱، تهاجم امپراتوری ژاپن به «پرل هاربر»، و ورود ایالات متحده به درگیری‌ها آتش جنگ بیش از پیش زبانه کشید. سال ۱۹۴۴ متفقین به فرانسه اشغال شده توسط آلمان، در طی عملیاتی در نرماندی حمله کرده و ضد حملات شوروی توانست قلمروهای ازدست رفته را بازپس بگیرد. سال‌های ۱۹۴۴ تا ۱۹۴۵ میلادی، امپراتوری ژاپن مجبور به عقب‌نشینی از بسیاری از سرزمین‌های اشغالی در مرکز و جنوب چین و برمه شد. متفقین توانستند نیروی دریایی امپراتوری ژاپن را مجبور به عقب‌نشینی کنند و کنترل جزایر راهبردی غرب اقیانوس آرام را بدست بگیرند.
No photo description available.
جنگ در اروپا با تهاجم متفقین به آلمان از ۲۲ مارس تا ۸ مه ۱۹۴۵، به پایان رسید و آدولف هیتلر، خودکشی کرد. پس از ابلاغ اعلامیه شرایط تسلیم در ۲۶ ژوئیه ۱۹۴۵ توسط متفقین، ژاپن از پذیرش نتیجه جنگ خودداری کرد و به دنبال آن، ایالات متحده در ۶ و ۹ اوت سال ۱۹۴۵ اقدام به بمباران اتمی شهرهای هیروشیما و ناکاساکی نمود. شوروی نیز که تا پیش از این به پیمان عدم تجاوز دو طرفه پایبند بود، علیه ژاپن اعلان جنگ کرد و به منچوری یورش برد. پس از تسلیم ژاپن در ۱۵ اوت ۱۹۴۵، پیروزی متفقین در آسیا نهایی شد.

 جنگ جهانی دوم، ساختار اجتماعی و نظام قدرت در جهان را دگرگون کرد و پس از آن برای جلوگیری از بروز چنین رویدادهایی سازمان ملل متحد تأسیس شد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
طی جنگ جهانی دوم بیش از ۵۰ میلیون انسان جان خود را از دست دادند. (بر اثر بمباران هوایی زیر آوار مدفون شدند، یا از گرسنگی جان سپردند و یا در ارودگاه‌های مرگ کشته شدند).
...
۶ سپتامبر ۱۹۴۴ ، ۱۸۱ بمب‌افکن کانادایی ظرف تنها ۱۸ دقیقه، ۱۵ هزار بمب و محموله انفجاری به شهر کوچک اِمدن (Emden) در شمال آلمان پرتاب کردند.
...
در جنگ جهانی دوم شهر کلن در طول پنج سال ۲۶۲ بار مورد حملات هوایی و بمباران قرار گرفت... اکثر سربازان آلمانی که از جنگ جهانی جان سالم به در بردند، به اسارت درآمدند.
...
در جنگ جهانی دوم صنایع فولاد و اسلحه‌سازی کروپ در شهر اسن نقشی کلیدی در لشکرکشی‌های رژیم هیتلر بازی می‌کرد. از همین رو، بمباران و نابودی این صنایع یکی از اهداف استراتژیک نیروهای متفقین بود. هزاران تن از کسانی که به کار اجباری محکوم شده بودند، تا پایان جنگ در این صنایع به بیگاری گرفته شدند. در پایان جنگ دو سوم این صنایع نابود شده بود. شوروی (سابق) بخشی از ائتلاف گسترده کشورهایی بود که آلمان نازی را در این جنگ شکست داد و شاید بدترین آسیب را متحمل شد، زیرا بسیاری از نبردها در قلمرو این کشور اتفاق افتاد.
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بمباران شهر درسدن Bombing of Dresden 
در واپسین ماه‌های جنگ جهانی دوم در جبهه اروپا؛ شهر «درسدن» Dresden مرکز ایالت زاکسن آلمان، با بمباران مهیبی روبرو شد. ظرف دو روز (۱۳ تا ۱۵ فوریه ۱۹۴۵)، ۷۷۸ بمب‌افکن‌ نیروی هوایی بریتانیا و ۵۲۷ بمب افکن نیروهای هوایی ایالات متحده حدود ۴۰۰۰ تُن، بمب انفجاری قوی و بمب‌های آتش‌زا (بمب‌های بشکه‌ای و فسفری) را بر شهر درسدن فرو ریختند. در آن واقعه هولناک، حدود چهل کیلومتر مربع از مرکز شهر سوخت و نزدیک به ۲۵٬۰۰۰ نفر کشته شدند. گویی هدف این بود که با بمب‌های فسفری شهر را به آتش بکشند و مردم را زنده زنده بسوزانند. شدت حملات هوایی به قدری بود که دمای هوای شهر در زمان بمباران به ۱۶۰۰ درجه سانتیگراد رسید. پس از پایان بمباران شدت آتش‌سوزی آنقدر زیاد بود که تمام اکسیژن هوا مصرف شد و معدود بازماندگان بمباران نیز در اثر خفگی کشته شدند. بسیاری از مردم به پناهگاه‌ها گریختند. اما نخستین موج حمله باعث قطع برق شد و خیلی‌ها به ناچار بیرون آمدند. چه کسانی که در پناهگاه‌ها ماندند و چه آنها که از آنجا فرار کردند، همه بر اثر خفگی جان خود را از دست دادند.
کرت وانه‌گت Kurt Vonnegut در کتاب سلاخ‌خانه شماره پنج Slaughterhouse-Five این واقعه هولناک را به تصویر کشیده‌است. وی می‌نویسد: «شهر درسدن؛ به شعله‌ای بزرگ تبدیل شده بود. این شعله همه ترکیبات آلی را بلعید و هر چه را که سوختنی بود سوزاند» و پس از پایان حمله: «شهر، دیگر مانند سطح ماه شده بود، چیزی جز مواد معدنی نبود. سنگ‌ها هم داغ شده بودند. در آن حوالی آدم زنده‌ای دیده نمی‌شد» گونتر گراس نویسندهٔ آلمانی این واقعه را یک جنایت جنگی خوانده‌است. شگفتا که دانشنامه بریتانیکا تا ویرایش ۱۹۵۸ خود هیچ ارجاعی به بمباران درسدن در مدخل مربوط به این شهر نکرده بود!
انگار نه انگار که یک جنایت جنگی در آن رُخ داده‌است.
 
در جنگ جهانی دوم؛ پس از آنکه متفقین (فرانسه، آمریکا، انگلیس و روسیه)، متحدین (آلمان و ایتالیا و ژاپن) را شکست دادند، در شهر نورنبرگ اساسنامه‌ای نوشتند تا جنایتکاران جنگی محاکمه و مجازات شوند. کم‌کم «دادگاه نورنبرگ» بر سر زبان‌ها افتاد که بیشترین اهمیت آن در دادرسی اعضای برجستهٔ رهبری سیاسی، نظامی، قضایی و اقتصادی آلمان نازی بود که در برنامه‌ریزی و اجرای جنایت دست داشتند. در دادگاه نورنبرگ روسیه تلاش زیادی کارد تا قتلعام کاتین را به آلمان نسبت دهد اما پذیرفته نشد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
کاتین جنگلی است در روستای «گه نیوزدوا» Гнёздово نزدیکی‌ شهر اسمولِنسْک Смоленск در کشور روسیه، حوالی رودخانه «دِنیـِپـِر». کاتین، کشتارگاه هزاران لهستانی در جنگ جهانی دوم است. قاتلین چه کسانی بودند؟ هیتلر و گوبلز و گشتاپو؟ نه.
همه اسناد نشان می‌دهد که کشتار کاتین، زیر سر استالین و امثال بریا است که مخالفین خودشان را به عنوان «دشمنان خلق» Враги народа (وِراگی نارُودا)، سربه نیست می‌کردند. در کشاکش جنگ جهانی دوم، ارتش‌های بریتانیا، آمریکا و شوروی به کشور ما حمله کردند که شرح دیگر می‌طلبد...
 
 

░▒▓ همه نوشته‌ها و ویدئوها در آدرس زیر است: 
...
همنشین بهار 

برای ارسال این مطلب به فیس‌بوک، آیکون زیر را کلیک کنید:
facebook